Kniha Byl jsem Mengeleho asistentem

Autor – Miklos Nyiszli

Miklos Nyiszli sa narodil 17. júna 1901 v Simleu Silvaniei v Rumunsku, kde vyštudoval Základnú školu a gymnázium. V roku 1920 začal študovať medicínu na univerzite v Cluj- Napoca. Po roku štúdia odišiel na univerzitu v nemeckom Kieli. V roku 1927 sa oženil a o dva roky nato sa mu narodila dcéra. Keď v roku 1930 vo Wroclave doštudoval a získal titul doktora medicíny, vrátil sa s nimi do Rumunska. Tam v meste Oradea pôsobil ako lekár do roku 1937 kedy sa presťahoval do mestečka Viseu de Sus, ktoré bolo v roku 1940 pripojené k Maďarsku.

Po obsadení Maďarska nemeckým vojskom v roku 1944 bol aj on so svojou rodinou pre ich židovský pôvod deportovaný do koncentračného tábora v Osvienčime. Miklos Nyiszli tu bol vedený pod táborovým číslom A-8450.

Vďaka svojej špecializácii na súdne lekárstvo a dobrej znalosti nemčiny pracoval ako asistent doktora Josefa Mengeleho. Ako patológ bol nútený vykonávať pitvy dvojčiat a trpaslíkov, ktorí sa stali obeťami Mengeleho experimentov. Zároveň ošetroval členov tzv. sonderkomanda a príslušníkov SS, ktorí pracovali pri plynových komorách a krematóriu. Po ôsmich mesiacoch v Osvienčime bol v januári 1945 evakuovaný do koncentračného tábora v Mathausene. Tu prežil tri dni v karanténe a následne ho previezli do tábora v Melku.

Oslobodený bol koncom vojny 5. mája 1945 v Ebensee. Po vojne už nikdy lekársku činnosť nevykonával. V roku 1947 vypovedal ako svedok pred Medzinárodným vojenským tribunálom v Norinbergu. Jeho manželka a dcéra, ktoré boli väznené aj v nemeckom koncentračnom tábore Bergen-Belsene vojnu tiež prežili. Miklos Nyiszli zomrel v roku 1956 na infarkt.

O knihe Byl jsem Mengeleho asistentem:

Byl jsem Mengeleho asistentem
Autorom knihy Byl jsem Mengeleho asistentem je Miklos Nyiszki. Ide vlastne o jeho autobiografiu, ktorú vydal hneď po skončení vojny. Svoje cenné spomienky na Auschwitz II – Birkenau v nej zaznamenal denníkovou formou. Kniha poskytuje otvorené svedectvo autora o holokauste.

Miklos Nyiszki sa ako asistent doktora Mengeleho vyhol špine, hladu a smrti, nemusel chodiť na nútené práce, mal lepší nocľah, no každý deň sa bál o svoj život. Ako svedok Mengeleho šialených pokusov na ľuďoch a ako lekár esesákov mal dobrý prehľad o všetkom, čo sa dialo v plynových komorách. Stal sa tak priamym svedkom masového vyvraždenia obyvateľstva a vedel, že skôr či neskôr sa ho za to budú snažiť zlikvidovať.

Kniha bola prvý krát vydaná v maďarskom origináli už v marci 1946, kedy vzbudila veľkú pozornosť verejnosti. Postupne bola preložená do viacerých svetových jazykov. V českom jazyku vyšla v Čechách, ale aj na Slovensku v roku 2009. Potom bola knižka dlhšiu dobu vypredaná a vyzeralo to tak, že svetlo sveta už neuzrie. Ale nakoniec vydavateľstvo Academia spravilo dotlač v roku 2017 a aktuálne sa pripravuje ďalšie - už štvrté vydanie knihy Byl jsem Mengeleho asistentem, naplánované na leto 2019.

Na základe tejto knihy natočil v roku 2001 americký režisér Tim Blake Nelson film s názvom Šedá zóna.
Knihy na podobnú tému:
Mengeleho dievča, Lékárník z Osvětimi, Tetovač z Auschwitzu, Luca Crippa, Maurizio Onnis - Fotograf z Osvětimi, Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči. Kniha o holokauste - Stretnutie tých, čo prežili šoa

 


Knihu v našej ponuke nájdete v týchto jazykoch:


- slovenský jazyk - Miklos Nyiszli - Bol som Mengeleho asistentom

- český jazyk - Miklos Nyiszli - Byl jsem Mengeleho asistentem

- anglický jazyk - Miklos Nyiszli - Auschwitz: A Doctor's Eyewitness Account