Ako si nájsť čas na čítanie kníh?

Čas na čítanie kníh

Stretávate sa často s ponukami na zaujímavé knižné tituly? Počujete v rádiách, TV alebo na internete upútavku na napínavý detektívny román?

Poviete si: "To by som si prečítal. Ale čo, nemám na to čas. Raz z toho snáď spravia film, potom si ho pozriem."

Áno aj to môže byť riešenie. Väčšina knižných bestsellerov sa dnes vážne sfilmuje. Ale kým k tomu dôjde, ubehne aj pár rokov, odkedy bola kniha vydaná, často na to zabudnete, už to nie je aktuálne, ale hlavne - za ten čas sa vydajú ďalšie a ďalšie knihy, ktoré by ste si radi prečítali, ale budete čakať na film. A navyše, niektoré sa ani nesfilmujú, alebo sa sfilmujú, ale sú také zlé, že ich ani nepustia ďalej.

Tak ako teda vyriešiť takýto problém?

Riešením by mohlo byť, opýtať sa niekoho z rodiny, priateľov alebo susedov, či by vám v rámci voľného času knihy nečítal. Veď, keď bol človek malé dieťa, vždy sa niekto ochotný našiel, ktorý mu čítal, až kým jeden z účastníkov nezaspal.

Ale tu by asi cesta neviedla, prípadne asi by nebola lacná.

Ale existujú možnosti, kedy už nemusíte zháňať nikoho, kto by vám knihu čítal, lebo je už "načítaná". Audioknihy môžu byť práve pomôckou, ktorá by mohla pomôcť dostať nejakú knihu do hlavy.

Jazdite často autom a máte pritom zapnuté nič nehovoriace rádio, dookola púšťané otrepané "najväčšie hity" alebo stokrát opakované kritické a krízové situácie vo svete, správy alebo športové udalosti?

Skúste si namiesto toho pustiť audioknihu obľúbeného autora. V dnešnej dobe sa už stali populárne a určite sa vám podarí zabezpečiť aspon pár titulov. Z detektívok môžeme poradiť audioknihy od autora Dominik Dán, Jo Nesbo, z motivačných kníh Miro Veselý, Ivo Toman, Róbert Kiyosaki, Carlos Castaneda, Napoleon Hill a jeho známa kniha Myslením k bohatství, prípadne mnoho ďalších pekných príbehov: Škola Malého Stromu, Muž, ktorý sadil stromy, Jméno rúže od známeho autora Umberto Eco, Exupéry...

Ak jazdíte denne autom, pracovne alebo súkromne, ale viete, že v aute tak, či tak strávite aspon hodinu, zvládnete tak minimálne 50 až 100 strán denne. Pri troške snahy a vytrvalosti by sa vám takto mohlo podariť zvládnuť za týždeň minimálne 1 knihu. Ušetrite tak kopu času a aj dostanete do hlavy knižky, na ktoré by ste si možno ináč nenašli čas. Alebo aj namiesto hudby pri rôznych aktivitách - pri behaní, prechádzkach, plávaní (dnes už existujú aj vodeodolné prehrávače), na bicykli, cestou do práce, cestou v MHD, pri cestovaní a podobne. Spočiatku sa asi budete musieť do počúvania nútiť, ale po pár dňoch sa počúvanie stane zvykom a budete sa čudovať, prečo ste to neskúsili aj skôr.

Asi každý z nás pozná situáciu, že príde na autobusovú zastávku a autobus, ktorý by tu každú chvíľu mal byť má meškanie, 10, 15, 20 minút. Ale ak máte pri sebe slúchadlá a mp3 prehrávač, prípadne dnes stačí aj mobil, môžete si pustiť obľúbenú knižku ako audioknihu, prípadne si prečítať pár strán ako E-knihu alebo E-book v PDF.

Ak sa vám v noci nedarí zaspať, pustite si do uší nejaký pekný príbeh a zaručene ani nebudete vedieť ako, stratíte sa v príbehu. V dnešnej dobe je možnosť nájsť zadarmo rôzne audioknihy na internete, takže je to oproti klasickým knihám aj lacnejšia záležitosť. Ak však patríte do skupiny čitateľov, ktorí musia mať knihu v klasickej podobe, musia si privoňať tej krásnej vôni novej knihy, audioknihu si vypočujete, a ak sa bude páčiť, zabezpečíte si aj jej klasickú podobu :)

Ušetrite si svoj čas, "prečítajte alebo napočúvajte" si obľúbené knižky vďaka audioknihám. Zopár audiokníh nájdete aj v našej ponuke v záložke audioknihy.