Kniha Byl jsem Mengeleho asistentem je fascinujúca a desivá zároveň.

Fascinujúca v tom, čo všetko môže človek vo svojom živote zažiť, s akými neuveriteľnými náhodami sa môže stretnúť a akým zázrakom sa mu môže podariť prežiť. Hlavne ak ide o človeka, akým bol autor knihy - Miklos Nyiszli. Podarilo sa mu prežiť útrapy koncentračného tábora Osvienčim a to aj napriek tomu, že bol smrti "pekelne blízko", nakoľko sa s ňou tvárou v tvár stretával denne. Rozkazy však boli jasné a na výber nebolo. Po prečítaní knihy by bolo vhodné pozrieť alebo prečítať si nejakú príjemnú rozprávku, aby človek prišiel na veselšie myšlienky.

Kam človek dokáže padnúť a čoho všetkého je schopný iba kvôli nejakej ideológii alebo predstave. Ale Josef Mengele bol zrejme presvedčený o tom, že jeho dielo je správne a pomôže tak budúcim generáciám. Kniha je zameraná na prostredie koncentračného tábora Osvienčim, ale podobné praktiky sa samozrejme používali aj v Rusku, USA a Japonsku.

Príbeh lekára, ktorého si pri selekcii zvolí samotný Mengele ako svojho pomocníka a ktorý sa tak potom musí denne stretávať so šialenými experimentami tohto doktora. Nyiszli prežíva život v koncentračnom tábore "lepšie" ako ostatní väzni - nemusí chodiť na nútené práce, dostáva viac kvalitnejšieho jedla, má lepší nocľah.

Stáli mu však tieto "výhody" za to?

November 2020 by mal na slovenský knižný trh priniesť aj slovenský preklad knihy Bol som Mengeleho asistetnom. Vydaná bude vydavateľstvom IKAR.


Knihu v našej ponuke nájdete v týchto jazykoch:


- slovenský jazyk - Miklos Nyiszli - Bol som Mengeleho asistentom

- český jazyk - Miklos Nyiszli - Byl jsem Mengeleho asistentem

- anglický jazyk - Miklos Nyiszli - Auschwitz: A Doctor's Eyewitness Account


Skutočné príbehy tých, ktorí prežili peklo koncentračných táborov


Silné príbehy ľudí, ktorým sa podarilo prejsť cez útrapy koncentračných táborov. Aká vnútorná sila im dala nádej opäť žiť?

Vyberte si z našej ponuky skutočných príbehov ľudí, ktorí si prešli peklom plynových komôr a zažili zážitky, ktoré si mnohí z nás nevedia ani predstaviť. V niektorých príbehoch sa dočítate, že aj na takom hroznom mieste, akým bol koncentračný tábor Osvienčim, dokázala vzplanúť láska, vďaka ktorej našli spoločnú silu a dôvod prežiť.

Odporúčame tituly na podobnú tému:

Byl jsem Mengeleho asistentem - skutočný príbeh autora Miklos Nyiszli, ktorý prežil Osvienčim vďaka svojmu vzdelaniu. Musel však robiť asistenta samotnému doktorovi Mengele.
Mengeleho dievča - skutočný príbeh Slovenky, ktorej sa podarilo prežiť štyri koncentračné tábory.
Žena bez čísla - strhujúci príbeh najkrajšej Bratislavčanky, ktorá sa však dostala do rúk nacistom.
Stretnutie tých, čo prežili šoa - stretnutie tých, ktorí prežili holokaust.
Děti, které přežily Mengeleho - príbeh dvojičiek, ktoré si Mengele vybral pre svoje pokusy a to im zachránilo život.
Rudolf Vrba - Utiekol som z Osvienčimu - skutočný príbeh Slovákov, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Osvienčim.
Lekárnik z Auschwitzu - spoznajte príbeh plný chamtivosti uprostred hrôzy holokaustu.
Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči - Slovenka, ktorej sa podarilo prežiť útrapy v Osvienčime.
Fotograf z Osvětimi - príbeh muža, ktorý v koncentračnom tábore dostal za úkol dokumentovať väzňov, popravy a obludné experimenty na ľuďoch.
Heather Morris - Tetovač z Auschwitzu - skutočný príbeh, že aj na mieste ako je koncentračný tábor Osvienčim dokáže splanúť láska, ktorá robí zázraky.
Dlouhá cesta - Útek zo Sibíri - strastiplná cesta pre partiu, ktorej sa podarilo utiecť z ruského Gulagu.
Bol som číslo 3 0529 - prežil peklo koncentračných táborov a našiel silu žiť.
999 Neobyčajné ženy z prvého oficiálneho transportu do Osvienčimu