Jeseň a čas na čítanie dobrých kníh.

"Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie."

Citát od Hansa Christiana Andersena, ktorý sa dokonale hodí na jesenné obdobie, čas kedy listy stromov zmenia farby a skrátené dni nám dávajú viac času na listovanie v knihách v pohodlí domova.

Preto, aby sme si mohli prečítať peknú knižku, nemusíme vždy navštíviť iba kníhkupectvá. Pekné knihy sa dajú nájsť v knižniciach, ktoré sa aj na Orave tešia modernizácii a obnove knižného fondu, ktorý je doplnený o obľúbené a populárne knihy a knižné novinky. Aj my sme toho už dlhodobo súčasťou, keď sa aj s pomocou nášho kníhkupectva a Fondu na podporu umenia darí dopĺňať knihy v knižnici v našej obci, ale aj v okolitých dedinách.

Okrem knižníc sú obľúbenou a populárnou formou na výmenu kníh aj knihobúdky alebo knižné búdky.

O knižných búdkach

"Ahoj, som Knižná búdka.

Nachádzam sa na rôznych miestach, môžem mať rôzne podoby, no niečo zvyknem mať podobné.

Som tu preto, aby som prinášala príbehy pre všetkých bez rozdielu.

Knižky si môžeš požičať, prečítať a vrátiť alebo vymeniť za iné.

Každého poteší iný príbeh a možno práve knihu, ktorú doma prekladáme z miesta na miesto niekomu inému urobí radosť.

Úctu mám ku každej knihe a najviac ma potešia knihy v peknom stave, aktuálne či obľúbené."

Čo je knižná búdka?

Systém knižných búdok funguje celosvetovo. Sú rozmiestnené na verejných priestranstvách a ľudia si tak môžu vzájomne zdieľať knižky, ktoré už prečítali a chceli by ich posunúť ďalej.

Knižky tak môžu spríjemniť čakanie na autobus, prechádzku s deťmi alebo len tak na voľnú chvíľu.

Platí len jedno pravidlo, knižku si môžeš zobrať a prečítať, no mal by si pri tom myslieť aj na ostatných. Preto by malo byť na každom, kto knižné búdky využíva, aby po prečítaní knihu vrátil alebo vymenil za inú, aby sa aj niekto ďalší mohol potešiť z pekného príbehu.

Do knižky je možné priniesť rôzne knižky a to nielen v slovenskom jazyku.

Ak sa nám doma povaľujú knižky, časopisy alebo komiksy, ktoré nepotrebujeme, môžeme sa o ne podeliť s ostatnými. Do knižnej búdky uvítame hlavne knihy v peknom a dobrom stave, aktuálne či obľúbené.

Posolstvo knižnej búdky:

"Dlho som rozmýšľala nad lokalitou, kde budem umiestnená. Nakoniec som práve tu. V centre diania - ľudia okolo mňa chodia na poštu, vybavovať veci na úrad, do školy, na prechádzku s deťmi, nakupovať potraviny a veci do domácnosti, posedieť si do kaviarne neďaleko alebo len tak oddýchnuť si na lavičke."

"Niekedy si však nenájdeme čas na to len tak sa zastaviť a rozhliadnuť okolo seba. Bez toho, aby sme sa museli niekam ponáhľať.

A možno práve k tomu pomôžem aj ja. S knihou v ruke je svet vždy krajší.

A aj keď z každej strany počúvam aký dnes svet rýchly, uponáhľaný a nik nemá na nič čas, deti radšej sedia pri počítačoch alebo sa hrajú s mobilmi, aj tak sa knižky stále tešia obľube.

A užitočné informácie sa dajú získať aj ináč ako na sociálnych sieťach alebo surfovaním na internete.

Každá kniha má svoj príbeh - svoju dušu.

Verím, že si získam vašu obľubu a budem dlho slúžiť."

Knižné búdky na Orave

Kde sa nachádzajú knižné búdky na Orave? Vďaka snahe jednotlivcov, občianskych združení na Orave a podpore obcí vznikli aj na Orave knižné búdky a priestory, kde si môžeme knižky požičať alebo vymeniť, prípadne doplniť. 

Zoznam knihobúdok na Orave:

Knižná búdka Zákamenné

Už je to rok, keď sa nám podarilo splniť si jeden z dlhodobých cieľov - vytvoriť knižnú búdku v našej obci Zákamenné. Nachádza sa v centre obce, na námestí Jána Vojtaššáka a dokonale splýva s prostredím. Je ladená do prírodných tónov a je umiestnená pri lavičke pod lampou, neďaleko kaviarne a detského ihriska.

Knižná búdka Novoť

Knižná búdka v Novoti sa nachádza v centre obce neďaleko budovy obecného úradu, pred obchodným domom. Búdka je umiestnená pri lavičke a neďaleko sa nachádza detské ihrisko. Deti sa tak môžu vyšantiť, kým si budeme listovať v knižkách.

Knižná búdka Lokca

Pri zdravotnom stredisku v Lokci je umiestnená knižná búdka, ktorá môže spríjemniť čakanie u lekára. Väčšinou býva plná, takže bude z čoho vyberať.

Knižná búdka Oravská Lesná

Knižnú búdku v Oravskej Lesnej sme objavili úplnou náhodou. Od kostola sa vyberieme na ulicu Brišovka a približne v polovici, na plote rodinného domu, nachádzame peknú búdku plnú kníh, ktoré si môžeme požičiať, prípadne vymeniť za iné.

Knižná búdka Námestovo

V okresnom meste Námestovo nájdeme knižnú búdku na námestí pri dome kultúry.

Po našich potulkách nielen na Slovensku sme narazili na rôzne knižné búdky. Väčšinou sú drevené alebo kovové s podobným hranatým tvarom a špicatou strieškou. No našli sme aj zopár originálnych - knižná búdka vyrobená z mraziaceho boxu, knižná búdka v nefunkčnej telefónnej búdke a internet je plný ďalších kuriozít, kde všade a ako sa dá vytvoriť priestor na zdieľanie kníh.

Búdka na knihy Oravský Podzámok

Aj v dedine pod jedným z najznámejších hradov nielen na Slovensku ale aj v celej Európe, pod Oravským hradom, sa nachádza knižná búdka v areáli základnej školy.

Mapa knižných búdok na Slovensku spolu s informáciami, kto sa o ne stará, sa nachádza na stránke Ďakujem sused.

Prajeme príjemné čítanie a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapájajú do zdieľania kníh akoukoľvek formou.