Aké knihy ste našli pod stromčekom vy?

Vianoce 2022 boli pre mňa iné ako doteraz. Po desiatich rokoch podnikania s knihami som sa tento rok pred Vianocami posťažoval, že si ani nepamätám, kedy som naposledy dostal knihu. Respektíve dostal, ale väčšinou takú, ktorú som si kúpil sám a vytratilo sa tak to čaro prekvapenia.

Každému som odporúčal, že najkrajším darčekom je kniha (a samozrejme ponožky), ale akosi som si zvykol na to, že knihy dávam, ale nedostávam.

Tento rok však nastala zmena.

Pod vianočným stromčekom som našiel týchto päť kníh:

- M.M. Šimečka - Príbehy tuláka po Slovensku
- Sun-c' - Umenie vojny
- Patrick Leigh Fermor - Čas darů
- Daniel Tammet - Narodený v modrú stredu
- Jiří Březina - Mizení

Poznali ste tieto knihy?

Ja veru väčšinu nie. Keď som sa pozrel na tieto knihy, absolútne som netušil čo sú zač. Iba pri Umenie vojny a Príhody tuláka po Slovensku som mal ako takú predstavu, ale zvyšné tri ma milo prekvapili.

Keď som si prečítal ich anotácie, neveril som vlastným očiam, že mi takéto skvosty mohli len tak uniknúť. Tieto knihy boli strela priamo do stredu terča môjho záujmu. A to som o tom ani nevedel.

Ak by ste sa ma pár rokov dozadu opýtali na moju najobľúbenejšiu knihu alebo autora, asi by som odpovedal Paulo Coelho - Alchymista, možno Michael Connelly, Juraj Červenák alebo Dominik Dán.
Alchymista je kniha, ktorá ma sprevádza už dlho a vždy sa pripomenie tak zaujímavo a v dobe, kedy túžim po zmene alebo po nejakom impulze.
Je to príbeh o putovaní, hľadaní samého seba a dobrodružstve, ktoré sprevádza mladého hrdinu na ceste za svojim životným príbehom.

Preto ma upútali hlavne knihy Príhody tuláka po Slovensku a Čas darů.

"Tulák je človek, ktorý by sa nazýval turistom, keby mal peniaze."

Tento zaujímavý pohľad ma zasiahol priamo do srdca, ale v pozitívnom zmysle. Bol to výsledok jednej vylúštenej tajničky a celkom vystihuje aj spomínané tri knihy.

Niežeby hlavný hrdinovia príbehov nemali peniaze, ale rozhodli sa obetovať všetko, pre svoj životný príbeh.

1. M. M. Šimečka - Príbehy tuláka po Slovensku

Príbehy tuláka po Slovensku je malá, útla knižka, ale inšpiratívna. Okrem tipov ako sa stratiť zo značeného chodníka v nej čitateľ nájde aj neuveriteľné príhody o tom, aké náhody sa môžu práve vďaka týmto omylom stať. A aj to, že Slováci ochotne a radi pomôžu stratenému turistovi, nasmerujú ho na správny smer, poskytnú mu útočištie a podelia sa o svoje zásoby.

Celkom som sa s príbehmi Martina Šimečku stotožnil a pripomenul si tak moje vlastné putovanie vo Veľkej Fatre a po hradoch na Slovensku.

2. Patrick Leigh Fermor - Čas darů

Ďalšiu v poradí som si zvolil knihu Čas darů s podtitulom - Príbeh mladého Angličana z Rotterdamu ku Strednému Dunaju.
Autor Patrick Leight Fermor (1915-2011) sa preslávil ako cestovateľ, vojak a autor cestopisov.

V knihe nás zavedie do odľahlých zámkov, dedinských krčiem, tuláckych ubytovní či roľníckych chalúp. Navštívi aj stredoeurópske metropoly ako Mníchov, Viedeň, Praha a Bratislava. Kniha je označovaná aj ako najkrajšia kniha o cestovaní, aká kedy bola napísaná.

3. Daniel Tammet - Narodený v modrú stredu

Pri tejto knihe som veľmi nevedel do čoho idem. Anotácia uvádzala, že sa jedná o knihu o autizme. Neznelo to lákavo, no o to viac prekvapila. Už som na šiestej kapitole a to ani neviem ako. Keď autor začal opisovať prvočísla, spomenul som si, že je to už druhá kniha o autizme - pred pár rokmi som prečítal knihu Osamelosť prvočísel. Na knihe ma fascinuje hlavne povaha autora, ktorému sa aj napriek diagnóze darí žiť plnohodnotný a inšpiratívny život.

4. Jiří Březina - Mizení

Keďže medzi moje obľúbené žánre patria aj detektívky a krimi príbehy, už teraz sa teším na Mizení od autora Jiří Březina, ktorý je dvojnásobný držiteľ ocenenia Najlepšia česká detektívka.

Napínavá krimi zápletka s pôsobivou sociálnou sondou na okraji spoločnosti, kde môže jedno zlé rozhodnutie odštartovať životnú tragédiu a stiahnuť nevinných ku dnu.

5. Sun-c' - Umenie vojny

Viac ako nadčasová kniha a pravdivý výrok - Najlepšia vojna je tá, ktorá nikdy nezačne. Kniha Umenie vojny sa stala základnou príručkou pre všetkých najznámejších lídrov a to nie len na bojovom poli, ale predovšetkým v biznise.