Zaujímavé knižné novinky alebo knižné tipy na leto 2019


Tip č.1 - Dominik Dán - Pochovaní zaživa

Väčšina z nás sa už nevie dočkať, kedy konečne vydavateľstvo Slovart "povie svoje áno" a horúca novinka leta 2019 od Dominika Dána - Pochovaní zaživa uzrie svetlo sveta aj vo fyzickej podobe. Na túto detektívku už netrpezlivo čakáme a už čoskoro by sa mala dostať na pulty kníhkupectiev. Pochovaní zaživa je horúci tip číslo 1.

V dnešnej rýchlej dobe, keď sa často naháňame za niečim, čo nakoniec nie vždy má aj požadovaný účinok, padne vhod aj oddychová knižka. Ak je ku nej navyše aj sladká odmena - no veď posúďte sami.

Tip č.2 - Renáta Mazúrová - Vzťahy a ťahy

Našim tipom číslo 2. je novinka od autorky Ing. Renáta Mazúrová a jej kniha Vzťahy a ťahy. Kniha nie je iba o vzťahoch a hlavne nie o vzťahoch ako takých, ale aj vzťahu k sebe samému, lebo aj sa nám podarí zlepšiť samého seba, zlepší sa aj naše okolie a teda aj vzťahy. A aj to je v dnešnej dobe dôležité.

Ku knižke pribalíme aj originálnu bonboniéru, ktorá by mala slúžiť ako sladká odmena za vykonané úlohy v každej kapitole knihy Vzťahy a ťahy.

Tip č.3 - Miklos Nyiszli - Byl jsem Mengeleho asistentem

Tip číslo tri vyhráva kniha Byl jsem Mengeleho asistentem od autora Miklos Nyiszli. Už je to možno "otrepané" a kniha nie až taká hitovka ako bola napríklad Mengeleho dievča, ale fakt je aj to, že kniha bola napísaná ihneď po vojne, aby poukázala na situáciu v koncentračných táboroch, lebo autor knihy, ktorému sa podarilo prežiť koncentračný tábor, považoval za nutnosť poukázať na to, čo sa v skutočnosti deje za múrmi koncentračných táborov. A že to nie je tak, ako to Nemecko propagovalo. Takže je kniha veľmi autentická a to, že má svojich fanúšikov dokazuje aj fakt, že práve teraz v roku 2019 sa dočkala svojej ďalšej - v poradí už štvrtej dotlače v českom jazyku od vydavateľstva Academia.

Kniha Byl jsem Mengeleho asistentem je pre nás akási "srdcová alebo osobná" záležitosť - dostali sme sa ku nej prvýkrát na základe odporučania poľskej sprievodkyne v koncentračnom tábore Osvienčim ešte v roku 2013 a podarilo sa nám ju ešte zabezpečiť z pôvodného vydania. Potom bola kniha dlhé roky vypredaná a dotlač sa podarila v roku 2017, kedy sa kniha vypredala a opäť ostala 2 ročná pauza a teraz kniha vychádza znovu.

Ak máte radi historické knihy z obdobia druhej svetovej vojny, kniha Byl jsem Mengeleho asistentem je určite to pravé čítanie pre vás. Ak by vás zaujali aj iné knihy z prostredia koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny, zopár tipov nájdete aj v našej ponuke kníh z obdobia druhej svetovej vojny.

Tip č.4 - Petr Casanova - Cítit rozumem, myslet srdcem

Práca na sebe, na našich vzťahoch, zlepšovanie svojho života nie je len jednorázová záležitosť, ale je to niečo skôr ako poslanie. Nemyslíme teraz tie klasické heslá, ktoré sa stali bežne používanými "motivačnými frázami" až tak, že pri ich vypočutí alebo prečítaní to má pre nás vlastne opačný účinok. Zdravé pozitívne myslenie by malo byť súčasťou nášho života a náš tip číslo 4. je preto kniha Cítit rozumem, myslet srdcem od autora Petr Casanova.

Niekomu kniha môže pripadať mierne ezoterická - dokonca aj sám autor to tak označil, ale podľa nášho názoru, ak je človek ochotný otvoriť sa aj takémuto pohľadu a názoru, môže mu kniha priniesť do života uspokojivé výsledky. Je to také oddychové čítanie, kde vás bude baviť čítať, ale budete chcieť aj čítať pomaly, aby vám ešte ostávali ďalšie stránky.

Tip č.5 - Veronika Hurdová - Moje milá smrti

Či je leto alebo zima, či je deň alebo noc, teplo, chlad, je tu niečo, čo je bez ohľadu na okolie a podmienky stále súčasťou našich životov. Je to smrť.

Smrť človeka, ukončenie niečoho starého - ľudstvo sa s tým stretáva už od nepamäti a stále to pre nás aj tak znamená veľkú ranu a stratu.

Možno trošku iný pohľad na smrť prináša v knihe Moje milá smrti autorka Veronika Hurdová, ktorá v mladom veku prišla o svojho manžela a ostala so svojimi deťmi sama. Jej príbeh si môžete prečítať v tejto knihe, ktorá je zároveň aj našim ďalším tipom.

Kniha je vhodná pre každého, nie iba niekoho, kto práve navždy stratil svoju milovanú osobu. Ako sme napísali, smrť prichádza do životov každého z nás a aj táto kniha vám možno pomôže nájsť nový pohľad. Môže sa jednať o rôznu stratu vo vašom živote, keď si myslíte, že už to ďalej nemá zmysel.

Tip č.6 - Juraj Červenák - Les prízrakov

Ak ste ešte nezačali, možno práve teraz je čas na to, aby ste okúsili historické detektívky. A navyše z prostredia historického Slovenska z obdobia protitureckých vojen. Zrada na každom kroku, snaha o dobitie územia a záhadné spiknutia.

To všetko v knihách od autora Juraj Červenák a jeho séria s kapitánom Steinom a notárom Barbaričom, ktorých doprevádza kaprál Jaroš. Spolu riešia záhadné udalosti v historickom Prešporku, Prahe, Banskej Štiavnici či Viedni. Sprisahania proti korune, záhadné vraždy a napomáhania tureckým vojskám - to všetko sú prípady, ktoré Stein, Barbarič a Kaprál so súhlasom arcivojvodu Mateja habsburského, ktorý im otvára všetky dvere, ak potrebujú pomoc s prípadom.

Vaše knižné inšpirácie - Auraknihy

Nech už je váš knižný tip na leto 2019 akýkoľvek, prajeme vám príjemné čítanie a horúce letné dni. Tešíme sa na vaše názory a tipy, prípadne zaujímavé letné príhody.