Keď sa povie hamburger, mnohým z nás asi ako prvé napadne sieť predajní McDonald´s. Obslúžia vás tu rýchlo a jedlo je aj veľmi chutné, najlepšie sú tie ich tenké hranolky, ktoré nikde ako v McDonald´s nenájdete.

Ale vráťme sa k pôvodnému hamburgeru. Aj keď aj v McDonald´s vám spravia chutný Big Mac, Big Tasty alebo MC Royal - slovami Pulp Fiction Royal Cheessee.

Ale mäso dokáže jesť každý.

Čo ak patríte do skupinky, ktorá má svoje dôvody, prečo mäsové výrobky jesť nepotrebuje, ale aj tak má chuť na chutný "hamburger" ?

Nezúfajte, pretože aj vašim chuťovým bunkám bude ulahodené. Vegeburger alebo inými slovami vegetariánsky hamburger dnes už dobrý kuchár spraví tak, že na potrebu mäsa ani nepomyslíte. Aj keď vegetariáni prestávajú jesť mäso a nemajú potrebu si ho nahradiť. Stále sa vyrába viac a viac výrobkov, ktoré sú akokeby náhradou za mäso, aby to v mysli stále evokovalo, že jeme aspon náhradu za mäso, ako keby práve toto mäso malo byť kľúčovým prvkom na prežitie ľudstva.

Človek by mal prestať jesť mäso z vlastného presvedčenia a nie preto, aby si ho nahrádzal inými doplnkami potravy.

Ale to neznamená, že nemôže mať chuť na niečo výnimočné - a tým teda vegeburger je.

Ale zoberme si reálnu situáciu - ste vegetarián, prídete do reštaurácie s nádejou, ako sa dobre najete. A ako listujete v ponuke menu, tak listujete, veľmi veľa tam pre vás na výber neostáva. Väčšina ponúk jedál pre vegetariánov obsahuje iba vyprážaný syr, bryndzové halušky bez slaniny, či nejaké múčne sladké buchty na pare alebo makové šúlance. A ak by sme sa chceli baviť o polievke, ktorá nie je z kuracieho vývaru, tak to len málo kde.

Ale výroba takého domáceho hamburgeru nie je až tak náročná.

Ideálne je pripraviť si kvalitnú zeleninovú fašírku, kúpiť si dosť veľkú žemľu, dnes sa dá v obchode zakúpiť aj vegánska forma tatárskej omáčky, kečup, nakrájame uhorku, plátok syra a vegeburger je na svete.

Ale pre tých náročnejších odporúčame knižnú novinku Vegeburgery od autorky Nina Olsson.

Nová rocková hviezda vegetariánskej kuchyne Nina Olsson debutuje v slovenčine zbierkou receptov na veggie burgery. Tie sú v jej podaní natoľko krásne a chutné, že zaskočia aj zarytých všežravcov. Inšpiráciu pri ich zostavovaní čerpala z celého sveta – popri americkej, no bezmäsitej klasike nájdete v knižke aj recepty na halloumi, berlínsky alebo „suši“ burger.

Základný recept zahŕňa aj vegánske a bezlepkové varianty. Nechýbajú ani recepty na tradičné či exotické omáčky.


Vegetariánske reštaurácie na Slovensku



Burgerbar na Blbom mieste


Ak máte chuť na kvalitný vegetariánsky hamburger, zo slovenských reštaurácii odporúčame Burgerbar na Blbom mieste v Ružmberku. Reštaurácia sa však vôbec v skutočnosti až na takom "blbom mieste" nenachádza. Nejedná sa o vegetariánsku reštauráciu, ale okrem klasickej ponuky hamburgerov nájdete aj originálnu verziu Vegeburgeru - Mungoburger. Očarí vás jednak svojou veľkosťou a pokorí aj zdatného "jedlíka", ale aj pestrou chuťou. Ak si k tomu dáte aj domáce hranolky a majonézu z ponuky, nemôžete ľutovať. Ale pozor, porcie na Blbom mieste sú vážne veľké.

Prajeme dobrú chuť :)